Új transzferár adatszolgáltatási kötelezettség tudnivalók

A hazai transzferárazással kapcsolatos kötelezettségek a 2022-es évtől hatályos módon több ponton is módosításra kerültek. Ezek közé tartozik az új transzferár adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése is, amely szerint a transzferár nyilvántartás készítési kötelezettség hatálya alá tartozó adózók az éves társasági adóbevallásukban a transzferárakkal összefüggésben egy speciális adatszolgáltatásra is kötelezettek lesznek. Az adatszolgáltatás pontos tartalma a transzferár nyilvántartás-készítés szabályait ismertető 32/2017. évi NGM rendeletben (’NGM rendelet’ vagy ’Rendelet’) kerül majd kifejtésre. A Rendelet módosítása összefoglalónk napjáig még nem került közzétételre. Ennek megfelelően egyelőre a szakmai egyeztetések során ismertté vált információkból tudunk kiindulni, azzal, hogy az adatszolgáltatás végső tartalma ehhez képest akár még lényegesen is változhat, ugyanakkor olyan felkészülést igényelhet a kötelezettség teljesítése, amely indokolttá teszi egy megelőző jellegű, informális tájékoztatást.


A jelenlegi ismeretek alapján az adatszolgáltatás keretében várhatóan az adóévben szokásos piaci áron számított nettó 100 millió forint összeget elérő vagy meghaladó, kapcsolt vállalkozásokkal folytatott ügyletekről kellene majd adatot szolgáltatni. Az értékhatár elérésének vizsgálata során a szokott módon az ügyletek összevonhatóságára is tekintettel kell lenni.

Az adatszolgáltatásban alapvetően a lokális transzferár nyilvántartásban is szerepeltetendő adatokat kellene feltüntetni, ezért elméletileg nem keletkezik jelentős adminisztrációs többletteher az adózók oldalán.

A legfontosabb feltüntetendő adatok egyebek mellett a következők lennének:

  • az ügylet rövid, tipizált megnevezése, valamint a ténylegesen fizetendő (járó) tárgyévi nettó ellenértéke kapcsolt partnerenkénti bontásban, a partnerek pontos azonosításával,
  • az ügylettel kapcsolatban alkalmazott szokásos piaci ár-képzési módszer megjelölése,
  • az összehasonlító / benchmark elemzés szerinti szokásos piaci ár vagy ártartomány megadása,
  • módszer- és ügyletfüggően már az esetleges adóalap-kiigazítással számolt, adott ügyletben ténylegesen alkalmazott ár/mutató.

Az adatok várhatóan az Adóhatóság részére kockázatelemzési lépések alapját fogják majd képezni, emellett a jogalkotó szándéka az adatszolgáltatási kötelezettség bevezetésével a transzferár nyilvántartás készítési kötelezettséget illetően az adózói szabálykövetés és fegyelem ösztönzése is.

Konklúziónk, hogy a fentiek alapján várhatóan az adatszolgáltatáshoz szükség lesz a lokális transzferár nyilvántartás, és a hozzá kapcsolódó elemzés(ek) / benchmark elemzés(ek) elkészítésére is.

A rövidesen hatályba lépő változásokkal kapcsolatos további részleteket és az adatszolgáltatásra vonatkozó felkészülésre vonatkozó praktikus javaslatokat a várhatóan két időpontban, november 24-én és december 1-jén is megtartásra kerülő online webinárium keretében tervezünk megosztani ügyfeleinkkel.

Megosztás:

kategóriák

Kapcsolat

Szarvady Zsófia Irodavezető
Back office igazgató

Szarvady Zsófia

Szarvady Zsófia közgazdászként végzett 2012-ben a Budapesti Gazdasági Egyetemen alapszakon majd 2015-ben a Budapesti Metropolitan Egyetemen mester szakon. Tanulmányai alatt és az azt követő években az InterContinental Budapest Front Office részlegén szerzett széleskörű tapasztalatot. 2016-ban csatlakozott a PwC Magyarországhoz, ahol az adminisztratív támogatás több oldalába is belekóstolt, mint team assistant, személyi asszisztens és pénzügyi asszisztens. 2019 februárjában csatlakozott a KONDOR Csoporthoz irodavezetőként és jelenleg a Back office igazgató pozíciót tölti be.

Szervezetfejlesztés és HR üzletágvezető, Partner

Polgár Lili

Polgár Lili HR Business Partner szakközgazdász (summa cum laude), Human Synergistics nemzetközileg akkreditált vezetésfejlesztési tanácsadó, szervezetfejlesztő (OD).

20 év szervezet- és vezetőfejlesztési tapasztalattal rendelkezik a KKV szektortól az állami cégeken keresztül a multinacionális vállalatokig. Tanácsadóként elsősorban felsővezetői fejlesztésekkel, változásmenedzsmenttel és együttműködést fejlesztő programokkal foglalkozik.

A KONDOR OD társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.

Puskás Zsuzsanna Könyvelés és bérszámfejtés üzletágvezető
Könyvelés és bérszámfejtés üzletágvezető

Puskás Zsuzsanna

Puskás Zsuzsanna a vállalkozási ügyintéző és a kisvállalkozók gazdasági ügyintézője végzettségek megszerzését követően 2000-ben mérlegképes könyvelő képesítést szerzett. Tanulmányait ezután a Szent István Egyetemen folytatta közgazdász szakon. Közel tíz év számviteli és adózási tapasztalat megszerzését követően a tíz legnagyobb hazai számviteli szolgáltató egyikénél tevékenykedett könyvelési csoportvezetőként, és ezzel párhuzamosan a minőségirányítási rendszer kialakításával és működtetésével is foglalkozott. 2011-ben indította el saját könyvelési szolgáltatásokat nyújtó cégét, majd 2018-ban csatlakozott a KONDOR Csoporthoz a könyvelési üzletág vezetőjeként.

Adózási vezető

Vizer József

Vizer József 2003-ban végzett közgazdászként a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán. 2003-ban mérlegképes könyvelő -, 2006-ban adótanácsadó -, 2012-ben okleveles forgalmiadó szakértő – és nemzetközi adószakértő képesítést szerzett. Közel tíz év adóigazgatási és adótanácsadói gyakorlat megszerzését követően 2013 óta különböző adózási vezetői pozíciókat töltött be, előbb a Lidl Magyarországnál, majd az RSM Hungary-nél. 2020-ban csatlakozott a KONDOR Csoporthoz az adótanácsadási üzletág vezetőjeként.

Pásztor László 2005-ben végzett közgazdászként a Pécsi Tudományegyetemen, adótanácsadói bizonyítványát 2007- ben szerezte meg. 2011-ben a közvetlen adók területén nemzetközi adószakértő címet nyert el. Több, mint egy évtizede foglalkozik nemzetközi adózással és transzferárazási kérdésekkel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője, a TP GROUP társalapítója, szakmai vezetője. 2017-től a KONDOR Csoport Partnere.
TP üzletágvezető, Adószakértő, Partner

Pásztor László

Pásztor László 2005-ben végzett közgazdászként a Pécsi Tudományegyetemen, adótanácsadói bizonyítványát 2007- ben szerezte meg. 2011-ben a közvetlen adók területén nemzetközi adószakértő címet nyert el. Több, mint egy évtizede foglalkozik nemzetközi adózással és transzferárazási kérdésekkel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője, a TP GROUP társalapítója, szakmai vezetője. 2017-től a KONDOR Csoport Partnere.

Kondor Bence Barnabás 2002-ben végzett jogászként. A PhD képzéssel párhuzamosan kezdte meg tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán (2002-2007). 2008 óta foglalkozik transzferárazással, valamint vállalkozás- és üzletfejlesztéssel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője. A TP GROUP a KONDOR Csoport és a VISEGRAD Consulting Group alapítója.
Szervezetfejlesztés és HR üzletágvezető, Alapító, Partner

Dr. Kondor Bence Barnabás

Dr. Kondor Bence Barnabás 2002-ben végzett jogászként. A PhD képzéssel párhuzamosan kezdte meg tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán (2002-2007). 2008 óta foglalkozik transzferárazással, valamint vállalkozás- és üzletfejlesztéssel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője. A TP GROUP, a KONDOR Csoport és a VISEGRAD Consulting Group alapítója.

Bársony Farkas pénzügyi jogász, hosszú ideig a GE Hungary ügyvezető igazgatója és több GE üzletág globális és EMEA adóügyi igazgatója. Legutóbb a PwC CEE TLS Partnere. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) elnöke. Munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje. A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. A VISEGRAD Consulting Group társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.
CEO, Partner

Dr. Bársony Farkas

Dr. Bársony Farkas pénzügyi jogász, hosszú ideig a GE Hungary ügyvezető igazgatója és több GE üzletág globális és EMEA adóügyi igazgatója. Legutóbb a PwC CEE TLS Partnere. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) volt elnöke. Munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje. A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. A VISEGRAD Consulting Group társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.