Kondor – TP

Transzferárazás felsőfokon

Tartalomjegyzék

Transzferár nyilvántartás készítés

Tanácsadó csapatunk a szokásos piaci ár nyilvántartási dokumentációs kötelezettség bevezetése óta foglalkozik nyilvántartások készítésével.

A Kondor-TP-nél a transzferárakkal foglalkozó szakértői csoport szoros együttműködésben dolgozik a nemzetközi és hazai adózási területen dolgozó munkatársakkal, amely lehetővé teszi, hogy az egyes cégcsoporton belüli tranzakciók eltérő adónemeken belüli hatását komplexen vizsgáljuk. Így igény szerint nem csak a transzferárak tervezésében, hanem a már megtörtént ügyletek utólagos komplex adójogi vizsgálatában is segítséget tudunk nyújtani.

Tanácsadóink számos adóhatósági eljárást követnek végig, naprakész ismeretekkel rendelkeznek az adóhatósági gyakorlattal, változásokkal kapcsolatban.

Transzferár szolgáltatásaink

Transzferár dokumentáció készítése

Benchmark elemzés adatbázis szűréssel

Masterfile – Csoportszintű dokumentáció készítése

Árképzési szabályzat készítése

Transzferár oktatás

APA-kérelem elkészítése

Adóhatóság előtti képviselet

Health check

Egyedi dokumentáció – összhangban a jogszabályi előírásokkal és a hatóságok elvárásaival

A KONDOR-TP különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szokásos piaci árat alátámasztó módszer összhangban legyen a Pénzügyminisztérium és az Adóhivatal elvárásaival.

A dokumentáció elkészítése ráadásul egyedi és összetett munkát igényel, hiszen sok egyéb más ismert szabályzattal szemben (például számviteli politika) a transzferáraknál nem létezik olyan mintadokumentáció, amely kisebb korrekciókkal minden vállalkozásra egységesen alkalmazható lehetne.

Az Adóhatóság komoly összegű bírságot is kiszabhat abban az esetben, ha a vállalkozásoknál a transzferárak nem felelnek meg a független felek azonos körülmények között megállapított árainak. Éppen ezért fontos, hogy a transzferárak megállapításában tapasztalt munkatársak segítsék az Ön munkáját és hogy az alapos, részletes és precíz munka megnyugtató és biztonságos keretet teremtsen vállalkozása működésének.

Miért érdemes megbízni tapasztalt, hozzáértő szolgáltatót?
A transzferár-nyilvántartás elkészítésének menete:

Elhivatottság és minőségi garancia

2003-as bevezetése óta az Adóhatóság kiemelt figyelmet fordít a transzferárakra és a kapcsolt vállalkozásokra. Ha a felek nem a megfelelő árat alkalmazták az egymás közötti gazdasági ügylet során, akkor az Adóhatóság akár súlyos büntetést is kiszabhat rájuk.

Hogy ilyen még véletlenül se történhessen meg, a KONDOR-TP feladata az érintett vállalkozások segítése és a lehető legpontosabb tanácsadás. Tudjuk, hogy ezen a területen minden hibának komoly következménye lehet, ezért olyan munkatársakat foglalkoztatunk, akik az Adóhivatalnál és/vagy a legnagyobb nemzetközi adótanácsadó cégeknél szerezték a transzferárazással kapcsolatos tapasztalataikat. A nemzetközi gyakorlat ismerete mellett tisztában vannak a magyar Adóhatóság speciális ellenőrzési eljárásainak sajátosságával. Az elhivatottság és a tapasztalat minőségi garanciát jelent.

Szolgáltatásainkat minden esetben a konkrét megrendelői igényekhez igazítjuk. Tanácsadói szolgáltatásunk keretében lehetőséget biztosítunk arra, hogy szakértőink megvizsgálják és véleményezzék a kapcsolt vállalkozások közötti ügyleteket, vagy az azok alátámasztására már elkészített dokumentációkat.

Amennyiben igény van rá, úgy ügyfeleinket segítjük a teljes transzferár-dokumentáció vagy a dokumentáció bizonyos részeinek (így például a megfelelő módszer kiválasztásának és az adatbázis-kutatásnak) elkészítésében, valamint az előzetes ármegállapítási vagy állásfoglalás iránti kérelmek kidolgozása terén is. Célunk, hogy ügyfeleink árképzési gyakorlatát megvédjük a Adóhatósággal vizsgálata során, ezáltal elkerülhetővé váljon nemcsak a büntetés, de lehetőleg a bonyolult hatósági vizsgálat is.

A transzferárazásról általánosságban

A szokásos piaci árakat az ügyletben részt vevő független felek egymás között, a piaci feltételeknek megfelelően alakítják ki, azonban előfordulhat, hogy az ügyletek szereplői egymástól nem függetlenek, azaz kapcsolt vállalkozások. Kapcsolt vállalkozásokról van szó, amikor például ugyanaz a tulajdonosi kör, az egyik vállalkozás a másik többségi tulajdonosa vagy a belföldi társaságnak külföldi anyavállalata van, de sok további tényező eredményezhet kapcsolt vállalkozási minősítést.

A kapcsolt vállalkozások esetén a felek közötti ügyleteknél alkalmazott árat transzferárnak hívjuk. A transzferárak befolyásolhatják a résztvevő cégek eredményét, valamint a befizetendő adó összegét is. Magyarországon 2003-ban vezették be a transzferárak nyilvántartási kötelezettségét, és azóta az Adóhatóság ellenőrzési politikájában kiemelt helyen szerepel a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak vizsgálata. Azok az érintett vállalkozások, amelyek egymás között ügyleteket folytatnak, az alkalmazott transzferárakról nyilvántartást is kell hogy vezessenek, bizonyos összeghatár feletti volumenű tranzakciók esetén.

Szarvady Zsófia Irodavezető
Back office igazgató

Szarvady Zsófia

Szarvady Zsófia közgazdászként végzett 2012-ben a Budapesti Gazdasági Egyetemen alapszakon majd 2015-ben a Budapesti Metropolitan Egyetemen mester szakon. Tanulmányai alatt és az azt követő években az InterContinental Budapest Front Office részlegén szerzett széleskörű tapasztalatot. 2016-ban csatlakozott a PwC Magyarországhoz, ahol az adminisztratív támogatás több oldalába is belekóstolt, mint team assistant, személyi asszisztens és pénzügyi asszisztens. 2019 februárjában csatlakozott a KONDOR Csoporthoz irodavezetőként és jelenleg a Back office igazgató pozíciót tölti be.

Szervezetfejlesztés és HR üzletágvezető, Partner

Polgár Lili

Polgár Lili HR Business Partner szakközgazdász (summa cum laude), Human Synergistics nemzetközileg akkreditált vezetésfejlesztési tanácsadó, szervezetfejlesztő (OD).

20 év szervezet- és vezetőfejlesztési tapasztalattal rendelkezik a KKV szektortól az állami cégeken keresztül a multinacionális vállalatokig. Tanácsadóként elsősorban felsővezetői fejlesztésekkel, változásmenedzsmenttel és együttműködést fejlesztő programokkal foglalkozik.

A KONDOR OD társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.

Puskás Zsuzsanna Könyvelés és bérszámfejtés üzletágvezető
Könyvelés és bérszámfejtés üzletágvezető

Puskás Zsuzsanna

Puskás Zsuzsanna a vállalkozási ügyintéző és a kisvállalkozók gazdasági ügyintézője végzettségek megszerzését követően 2000-ben mérlegképes könyvelő képesítést szerzett. Tanulmányait ezután a Szent István Egyetemen folytatta közgazdász szakon. Közel tíz év számviteli és adózási tapasztalat megszerzését követően a tíz legnagyobb hazai számviteli szolgáltató egyikénél tevékenykedett könyvelési csoportvezetőként, és ezzel párhuzamosan a minőségirányítási rendszer kialakításával és működtetésével is foglalkozott. 2011-ben indította el saját könyvelési szolgáltatásokat nyújtó cégét, majd 2018-ban csatlakozott a KONDOR Csoporthoz a könyvelési üzletág vezetőjeként.

Adózási vezető

Vizer József

Vizer József 2003-ban végzett közgazdászként a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán. 2003-ban mérlegképes könyvelő -, 2006-ban adótanácsadó -, 2012-ben okleveles forgalmiadó szakértő – és nemzetközi adószakértő képesítést szerzett. Közel tíz év adóigazgatási és adótanácsadói gyakorlat megszerzését követően 2013 óta különböző adózási vezetői pozíciókat töltött be, előbb a Lidl Magyarországnál, majd az RSM Hungary-nél. 2020-ban csatlakozott a KONDOR Csoporthoz az adótanácsadási üzletág vezetőjeként.

Pásztor László 2005-ben végzett közgazdászként a Pécsi Tudományegyetemen, adótanácsadói bizonyítványát 2007- ben szerezte meg. 2011-ben a közvetlen adók területén nemzetközi adószakértő címet nyert el. Több, mint egy évtizede foglalkozik nemzetközi adózással és transzferárazási kérdésekkel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője, a TP GROUP társalapítója, szakmai vezetője. 2017-től a KONDOR Csoport Partnere.
TP üzletágvezető, Adószakértő, Partner

Pásztor László

Pásztor László 2005-ben végzett közgazdászként a Pécsi Tudományegyetemen, adótanácsadói bizonyítványát 2007- ben szerezte meg. 2011-ben a közvetlen adók területén nemzetközi adószakértő címet nyert el. Több, mint egy évtizede foglalkozik nemzetközi adózással és transzferárazási kérdésekkel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője, a TP GROUP társalapítója, szakmai vezetője. 2017-től a KONDOR Csoport Partnere.

Kondor Bence Barnabás 2002-ben végzett jogászként. A PhD képzéssel párhuzamosan kezdte meg tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán (2002-2007). 2008 óta foglalkozik transzferárazással, valamint vállalkozás- és üzletfejlesztéssel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője. A TP GROUP a KONDOR Csoport és a VISEGRAD Consulting Group alapítója.
Szervezetfejlesztés és HR üzletágvezető, Alapító, Partner

Dr. Kondor Bence Barnabás

Dr. Kondor Bence Barnabás 2002-ben végzett jogászként. A PhD képzéssel párhuzamosan kezdte meg tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán (2002-2007). 2008 óta foglalkozik transzferárazással, valamint vállalkozás- és üzletfejlesztéssel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője. A TP GROUP, a KONDOR Csoport és a VISEGRAD Consulting Group alapítója.

Bársony Farkas pénzügyi jogász, hosszú ideig a GE Hungary ügyvezető igazgatója és több GE üzletág globális és EMEA adóügyi igazgatója. Legutóbb a PwC CEE TLS Partnere. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) elnöke. Munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje. A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. A VISEGRAD Consulting Group társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.
CEO, Partner

Dr. Bársony Farkas

Dr. Bársony Farkas pénzügyi jogász, hosszú ideig a GE Hungary ügyvezető igazgatója és több GE üzletág globális és EMEA adóügyi igazgatója. Legutóbb a PwC CEE TLS Partnere. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) volt elnöke. Munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje. A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. A VISEGRAD Consulting Group társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.