Adópercek – 2024/3. – Mire figyeljünk a globális minimumadó kötelezettség kapcsán?

Az idei évtől a multinacionális vállalatcsoportok vagy nagyméretű belföldi vállalatcsoportok tagjai, melyek esetében a konszolidált beszámolóban feltüntetett éves nettó árbevétel a tárgyév előtti 4 évből legalább 2 évben meghaladja a 750 millió eurót, a belföldi kiegészítő adó kötelezettévé válhatnak.

Ahogy arra múlt heti helyszíni előadásunkon a Pénzügyminisztérium szakértői is felhívták a vállalkozások figyelmét, a szabályok gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban még számos nemzetközi szintű döntést, megerősítést igénylő kérdés merül fel, a felkészülést mégis minél előbb javasolt minden érintett vállalkozásnak megkezdeni.

Az új szabályok alapján kiegészítő adó fizetésére kötelezett belföldi csoporttagok első bevallási kötelezettsége ugyan leghamarabb 2026. május végén válik esedékessé, már most célszerű átgondolni a főbb kérdéseket és előzetes kalkulációkat készíteni a megfelelő tervezhetőség céljából.

A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEKET JAVASOLJUK VÉGIGGONDOLNI:

  • Rendelkezésünkre áll-e minden adat annak eldöntéséhez, hogy vállalkozásunkat érinti-e az új belföldi kiegészítő adókötelezettség?

  • Hogyan állapítjuk meg a belföldi szabályozás figyelembevételével a tényleges adókulcsot? Milyen mértékben szükséges figyelembe venni az egyes csoporttagokat a belföldi kiegészítő adó számítása során?

  • Ha az előzetesen kalkulált tényleges adókulcs nem éri el a 15%-ot, van-e lehetőség a kulcs kiigazítására speciális tételekkel pl. halasztott adó? Amennyiben alkalmazni kívánjuk a halasztott adóval való kiigazítást, akkor a halasztott adó tételeknek szerepelnie kell a 2023. évi beszámolóban.

  • A gazdasági jelenléten alapuló nyereségkivétel kedvezménye milyen mértékben csökkentené kötelezettségünket? Bizonyos esetekben a gazdasági jelenléten alapuló nyereségkivétel akár nullára is csökkentheti a kiegészítő adókötelezettséget.

  • Alkalmazható-e mentesség? Többféle mentességi lehetőség áll a vállalkozások rendelkezésére. Melyik típus lehet releváns vállalkozásunk számára?

  • A bejelentett részesedésre vonatkozó adóamnesztia releváns lehet-e vállalkozásunk esetében? Az a vállalkozás, amely élni kíván vele, legkésőbb a 2023-as társasági adóbevallásának benyújtási határidejéig teheti meg.

  • A külföldi anyavállalat országában bevezették-e 2024-től a kiegészítő adó szabályokat?  Az esetleges kettős adóztatás elkerülése érdekében az anyavállalat és a csoporttagok közötti szoros együttműködést, egyeztetést mielőbb célszerű megkezdeni.

  • A vállalkozás által igénybe vett adókedvezményeknek milyen számszerű hatása van a tényleges adókulcsra, és ezáltal a kiegészítő adókötelezettségre? Érdemes lehet-e az új K+F kedvezménnyel élni?

  • Eltérő üzleti éves vállalkozásként mikor válhatunk először kötelezetté, mikor javasolt megkezdeni a fenti vizsgálatokat?

Ahogy az a fentiekből is látható, a körültekintő felkészülés megköveteli a vállalat csoport tagjaival való szoros együttműködést, a szükséges adatok időben történő begyűjtését és az előzetes kalkuláció készítés minél előbbi megkezdését. 

A kiegészítő adóval kapcsolatos kötelezettségek hibás teljesítéséért vagy nem teljesítéséért mulasztási bírság szabható ki. A bejelentési kötelezettség mulasztása kapcsán 5 millió forint, míg bevallási kötelezettség mulasztása kapcsán 10 millió forint bírság szabható ki. A jogszabály szerint ugyan az átmeneti években, azaz a 2026. december 31. előtt kezdődő adóévek tekintetében bírság nem szabható ki, ezt ahhoz a feltételhez köti, hogy a csoporttag úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben elvárható volt. Ez a feltétel is arra utal, hogy a körültekintő felkészülés minden érintett vállalkozástól elvárt.

Amennyiben a fenti kérdések kapcsán segítségére lehetünk, adózási csapatunk örömmel áll rendelkezésére! 

Megosztás:

kategóriák

Kapcsolat

Szarvady Zsófia Irodavezető
Back office igazgató

Szarvady Zsófia

Szarvady Zsófia közgazdászként végzett 2012-ben a Budapesti Gazdasági Egyetemen alapszakon majd 2015-ben a Budapesti Metropolitan Egyetemen mester szakon. Tanulmányai alatt és az azt követő években az InterContinental Budapest Front Office részlegén szerzett széleskörű tapasztalatot. 2016-ban csatlakozott a PwC Magyarországhoz, ahol az adminisztratív támogatás több oldalába is belekóstolt, mint team assistant, személyi asszisztens és pénzügyi asszisztens. 2019 februárjában csatlakozott a KONDOR Csoporthoz irodavezetőként és jelenleg a Back office igazgató pozíciót tölti be.

Szervezetfejlesztés és HR üzletágvezető, Partner

Polgár Lili

Polgár Lili HR Business Partner szakközgazdász (summa cum laude), Human Synergistics nemzetközileg akkreditált vezetésfejlesztési tanácsadó, szervezetfejlesztő (OD).

20 év szervezet- és vezetőfejlesztési tapasztalattal rendelkezik a KKV szektortól az állami cégeken keresztül a multinacionális vállalatokig. Tanácsadóként elsősorban felsővezetői fejlesztésekkel, változásmenedzsmenttel és együttműködést fejlesztő programokkal foglalkozik.

A KONDOR OD társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.

Puskás Zsuzsanna Könyvelés és bérszámfejtés üzletágvezető
Könyvelés és bérszámfejtés üzletágvezető

Puskás Zsuzsanna

Puskás Zsuzsanna a vállalkozási ügyintéző és a kisvállalkozók gazdasági ügyintézője végzettségek megszerzését követően 2000-ben mérlegképes könyvelő képesítést szerzett. Tanulmányait ezután a Szent István Egyetemen folytatta közgazdász szakon. Közel tíz év számviteli és adózási tapasztalat megszerzését követően a tíz legnagyobb hazai számviteli szolgáltató egyikénél tevékenykedett könyvelési csoportvezetőként, és ezzel párhuzamosan a minőségirányítási rendszer kialakításával és működtetésével is foglalkozott. 2011-ben indította el saját könyvelési szolgáltatásokat nyújtó cégét, majd 2018-ban csatlakozott a KONDOR Csoporthoz a könyvelési üzletág vezetőjeként.

Adózási vezető

Vizer József

Vizer József 2003-ban végzett közgazdászként a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán. 2003-ban mérlegképes könyvelő -, 2006-ban adótanácsadó -, 2012-ben okleveles forgalmiadó szakértő – és nemzetközi adószakértő képesítést szerzett. Közel tíz év adóigazgatási és adótanácsadói gyakorlat megszerzését követően 2013 óta különböző adózási vezetői pozíciókat töltött be, előbb a Lidl Magyarországnál, majd az RSM Hungary-nél. 2020-ban csatlakozott a KONDOR Csoporthoz az adótanácsadási üzletág vezetőjeként.

Pásztor László 2005-ben végzett közgazdászként a Pécsi Tudományegyetemen, adótanácsadói bizonyítványát 2007- ben szerezte meg. 2011-ben a közvetlen adók területén nemzetközi adószakértő címet nyert el. Több, mint egy évtizede foglalkozik nemzetközi adózással és transzferárazási kérdésekkel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője, a TP GROUP társalapítója, szakmai vezetője. 2017-től a KONDOR Csoport Partnere.
TP üzletágvezető, Adószakértő, Partner

Pásztor László

Pásztor László 2005-ben végzett közgazdászként a Pécsi Tudományegyetemen, adótanácsadói bizonyítványát 2007- ben szerezte meg. 2011-ben a közvetlen adók területén nemzetközi adószakértő címet nyert el. Több, mint egy évtizede foglalkozik nemzetközi adózással és transzferárazási kérdésekkel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője, a TP GROUP társalapítója, szakmai vezetője. 2017-től a KONDOR Csoport Partnere.

Kondor Bence Barnabás 2002-ben végzett jogászként. A PhD képzéssel párhuzamosan kezdte meg tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán (2002-2007). 2008 óta foglalkozik transzferárazással, valamint vállalkozás- és üzletfejlesztéssel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője. A TP GROUP a KONDOR Csoport és a VISEGRAD Consulting Group alapítója.
Szervezetfejlesztés és HR üzletágvezető, Alapító, Partner

Dr. Kondor Bence Barnabás

Dr. Kondor Bence Barnabás 2002-ben végzett jogászként. A PhD képzéssel párhuzamosan kezdte meg tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán (2002-2007). 2008 óta foglalkozik transzferárazással, valamint vállalkozás- és üzletfejlesztéssel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője. A TP GROUP, a KONDOR Csoport és a VISEGRAD Consulting Group alapítója.

Bársony Farkas pénzügyi jogász, hosszú ideig a GE Hungary ügyvezető igazgatója és több GE üzletág globális és EMEA adóügyi igazgatója. Legutóbb a PwC CEE TLS Partnere. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) elnöke. Munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje. A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. A VISEGRAD Consulting Group társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.
CEO, Partner

Dr. Bársony Farkas

Dr. Bársony Farkas pénzügyi jogász, hosszú ideig a GE Hungary ügyvezető igazgatója és több GE üzletág globális és EMEA adóügyi igazgatója. Legutóbb a PwC CEE TLS Partnere. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) volt elnöke. Munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje. A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. A VISEGRAD Consulting Group társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.