Adópercek 2023/7. – Januártól indul az új eÁFA rendszer

2024-től indul az új eÁFA rendszer, mely egy új korszakot nyithat az adózók bevallási gyakorlatában. Az adózók többségében jogosan merülhet fel a kérdés, hogy az új rendszer vajon segítséget nyújt majd a mindennapi munkában vagy épp ellenkezőleg egy többlet adminisztrációt fog eredményezni a az adózók számára. A kérdés eldöntéséhez tekintsük át, milyen információk állnak rendelkezésünkre jelenleg a rendszerről és annak működéséről. 

Két új lehetőség az ÁNYK program mellett

Az eÁFA rendszer bevezetésével az áfa bevallási kötelezettség teljesítése két új móddal egészül ki, amelyek a hagyományos, ÁNYK programon keresztül benyújtott áfabevallás mellett jelentenek alternatívát. Az új rendszer választása egyelőre opcionális, tehát az ÁFA bevallás továbbra is benyújtható marad az ÁNYK programon keresztül.

Első alkalommal a 2024. januári időszakra vonatkozó bevallást lehet az e-Áfa rendszeren keresztül teljesíteni, mégpedig az alábbi két módon:

  • Web portálon keresztül
  • M2M, azaz gép-gép kapcsolaton keresztül

A webfelületen keresztül az adózók hozzáférhetnek az aktuális időszakra vonatkozó áfa bevallás tervezethez, melyet az adóhatóság az online számla adatszolgáltatás, online pénztárgép adatszolgáltatás és termékimport hatósági adatok alapján állít össze. Az adózók az online felületen keresztül módosíthatják és kiegészíthetik adataikat, amennyiben szükségesnek látják. Ez a verzió azonban várhatóan csak a kevés számú bizonylattal rendelkező adózók számára lehet majd megfelelő, hiszen a felület nem lesz összekötve az adózók könyvelési programjával, így az eÁfa rendszer adatai nem kerülnek át automatikusan a programba, a manuális átemelés pedig akár jelentős többletmunkát is generálhat.

A másik megoldás a gép-gép kapcsolaton keresztül történő áfa bevallás készítés és benyújtás. Ez a verzió már sokkal több lehetőséget ígér az áfabevallások automatizálásának megoldására, ugyanakkor sokkal nagyobb felkészülést is igényel az adózók részéről, mivel vállalatirányítási rendszerüket alkalmassá kell tenni az eÁfa M2M rendszerrel való két irányú adatcserére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adóhatóság is megkapja a vállalkozások áfa adatait és az adózók is importálhatják saját ügyviteli rendszereikbe az adóhatóság adatait, amelyek felhasználhatóak áfaanalitika készítésre. Majd ezt követően elkészíthető az áfabevallás tervezet, amely elfogadásra kerülhet.

Az új felületen önellenőrzéssel helyesbíteni csak olyan bevallásban szereplő adóalapot, illetve adót lehet majd, amelyet eredetileg is az eÁFA rendszeren keresztül nyújtott be az adózó, ugyanakkor az új rendszerben benyújtott bevallás önellenőrizhető a megszokott ÁNYK nyomtatványon is.

Az új rendszer várható előnyei

Az új rendszer az ÁNYK alapú ellenőrzési funkcióknál jóval tágabb körű ellenőrzést tesz majd lehetővé. Az ellenőrzés keretében a rendszer a szokásos ellenőrzési funkciók mellett komolyabb összefüggés vizsgálatot is végez az áfaanalitika és az adatszolgáltatások között, mely alapján figyelmeztető- és hibaüzeneteket generál az eltérések, hibák adózói megértése és javítása céljából még a bevallás benyújtása előtt.

A széleskörű ellenőrzési lehetőségeken túl a rendszer számos hasznos lekérdezési lehetőséget is biztosít az adózók számára.

Ezen kívül az adóhatóság egy sztenderd adókódkatalógust is kialakított annak érdekében, hogy a cégek ezek alkalmazásával is elvégezhessék az analitika tételeinek besorolását.

Mindezek a funkciók a későbbiekben mind az adózók mind az adóhatóság munkáját megkönnyíthetik, azonban várhatóan egy ideig még mindkét oldal részéről folyamatos fejlesztésre és tesztelésre lesz szükség ahhoz, hogy az új rendszer és az adózók vállalatirányítási programja összehangoltan működjön és az áfabevallás készítés automatizált lehessen.

Az eÁfa M2M rendszer sajátosságainak kezelésére, az adóhatóság az ehhez készített fejlesztői dokumentációt a GitHub felületén már korábban mindenki számára hozzáférhetővé tette és egy szűkebb körben már megkezdődött a rendszer tesztelése. Várhatóan az adóhatóság hamarosan szélesebb körben is megnyitja a tesztelés lehetőségét az adózók előtt.

Az előzetes várakozások szerint az eÁfa rendszer hosszú távon könnyebbé és átláthatóbbá teheti az áfabevallást készítést és csökkentheti az adminisztrációs terhet. Hasonlóan bármely új rendszer bevezetéséhez, az eÁfa rendszer is a kezdeti időszakban valószínűleg többlet időráfordítást és többletköltséget jelenthet az adózók számára. Ahogy azonban az online számlaadatszolgáltatás esetében is történt, a rendszer teljeskörű felállásával az új széles körű ellenőrzési funkcióknak és a gép-gép kapcsolaton keresztül megvalósuló valós idejű kommunikációnak köszönhetően egy olyan új rendszer jöhet létre, amely mind az adózók, mind az adóhatóság munkáját hosszú távon könnyebbé és hatékonyabbá teheti.

Megosztás:

kategóriák

Kapcsolat

Szarvady Zsófia Irodavezető
Back office igazgató

Szarvady Zsófia

Szarvady Zsófia közgazdászként végzett 2012-ben a Budapesti Gazdasági Egyetemen alapszakon majd 2015-ben a Budapesti Metropolitan Egyetemen mester szakon. Tanulmányai alatt és az azt követő években az InterContinental Budapest Front Office részlegén szerzett széleskörű tapasztalatot. 2016-ban csatlakozott a PwC Magyarországhoz, ahol az adminisztratív támogatás több oldalába is belekóstolt, mint team assistant, személyi asszisztens és pénzügyi asszisztens. 2019 februárjában csatlakozott a KONDOR Csoporthoz irodavezetőként és jelenleg a Back office igazgató pozíciót tölti be.

Szervezetfejlesztés és HR üzletágvezető, Partner

Polgár Lili

Polgár Lili HR Business Partner szakközgazdász (summa cum laude), Human Synergistics nemzetközileg akkreditált vezetésfejlesztési tanácsadó, szervezetfejlesztő (OD).

20 év szervezet- és vezetőfejlesztési tapasztalattal rendelkezik a KKV szektortól az állami cégeken keresztül a multinacionális vállalatokig. Tanácsadóként elsősorban felsővezetői fejlesztésekkel, változásmenedzsmenttel és együttműködést fejlesztő programokkal foglalkozik.

A KONDOR OD társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.

Puskás Zsuzsanna Könyvelés és bérszámfejtés üzletágvezető
Könyvelés és bérszámfejtés üzletágvezető

Puskás Zsuzsanna

Puskás Zsuzsanna a vállalkozási ügyintéző és a kisvállalkozók gazdasági ügyintézője végzettségek megszerzését követően 2000-ben mérlegképes könyvelő képesítést szerzett. Tanulmányait ezután a Szent István Egyetemen folytatta közgazdász szakon. Közel tíz év számviteli és adózási tapasztalat megszerzését követően a tíz legnagyobb hazai számviteli szolgáltató egyikénél tevékenykedett könyvelési csoportvezetőként, és ezzel párhuzamosan a minőségirányítási rendszer kialakításával és működtetésével is foglalkozott. 2011-ben indította el saját könyvelési szolgáltatásokat nyújtó cégét, majd 2018-ban csatlakozott a KONDOR Csoporthoz a könyvelési üzletág vezetőjeként.

Adózási vezető

Vizer József

Vizer József 2003-ban végzett közgazdászként a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán. 2003-ban mérlegképes könyvelő -, 2006-ban adótanácsadó -, 2012-ben okleveles forgalmiadó szakértő – és nemzetközi adószakértő képesítést szerzett. Közel tíz év adóigazgatási és adótanácsadói gyakorlat megszerzését követően 2013 óta különböző adózási vezetői pozíciókat töltött be, előbb a Lidl Magyarországnál, majd az RSM Hungary-nél. 2020-ban csatlakozott a KONDOR Csoporthoz az adótanácsadási üzletág vezetőjeként.

Pásztor László 2005-ben végzett közgazdászként a Pécsi Tudományegyetemen, adótanácsadói bizonyítványát 2007- ben szerezte meg. 2011-ben a közvetlen adók területén nemzetközi adószakértő címet nyert el. Több, mint egy évtizede foglalkozik nemzetközi adózással és transzferárazási kérdésekkel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője, a TP GROUP társalapítója, szakmai vezetője. 2017-től a KONDOR Csoport Partnere.
TP üzletágvezető, Adószakértő, Partner

Pásztor László

Pásztor László 2005-ben végzett közgazdászként a Pécsi Tudományegyetemen, adótanácsadói bizonyítványát 2007- ben szerezte meg. 2011-ben a közvetlen adók területén nemzetközi adószakértő címet nyert el. Több, mint egy évtizede foglalkozik nemzetközi adózással és transzferárazási kérdésekkel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője, a TP GROUP társalapítója, szakmai vezetője. 2017-től a KONDOR Csoport Partnere.

Kondor Bence Barnabás 2002-ben végzett jogászként. A PhD képzéssel párhuzamosan kezdte meg tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán (2002-2007). 2008 óta foglalkozik transzferárazással, valamint vállalkozás- és üzletfejlesztéssel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője. A TP GROUP a KONDOR Csoport és a VISEGRAD Consulting Group alapítója.
Szervezetfejlesztés és HR üzletágvezető, Alapító, Partner

Dr. Kondor Bence Barnabás

Dr. Kondor Bence Barnabás 2002-ben végzett jogászként. A PhD képzéssel párhuzamosan kezdte meg tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán (2002-2007). 2008 óta foglalkozik transzferárazással, valamint vállalkozás- és üzletfejlesztéssel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője. A TP GROUP, a KONDOR Csoport és a VISEGRAD Consulting Group alapítója.

Bársony Farkas pénzügyi jogász, hosszú ideig a GE Hungary ügyvezető igazgatója és több GE üzletág globális és EMEA adóügyi igazgatója. Legutóbb a PwC CEE TLS Partnere. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) elnöke. Munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje. A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. A VISEGRAD Consulting Group társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.
CEO, Partner

Dr. Bársony Farkas

Dr. Bársony Farkas pénzügyi jogász, hosszú ideig a GE Hungary ügyvezető igazgatója és több GE üzletág globális és EMEA adóügyi igazgatója. Legutóbb a PwC CEE TLS Partnere. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) volt elnöke. Munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje. A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. A VISEGRAD Consulting Group társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.