Adópercek 2023/2. – Kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályai

2023. március 14-én megjelent a Magyar Közlönyben a 80/23. (III.14.) számú kormányrendelet a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól.

Fontos változás, hogy a rendelet hatálya alá eső gyártók nyilvántartásba vételi kötelezettségüknek legkésőbb május 31-ig tehetnek eleget (a korábbi április végi időponthoz képest). Abban nincs változás, hogy az új EPR rendszer július 1-től indul.

A határidő változáson túl a rendelet több ponton is kiegészítésre került az eredeti rendelettervezethez képest, ezek közül néhány fontosabbat kiragadva:

  • Részletesebb útmutatást kapunk a körforgásos termékek beazonosításához és bekódolásához. A környezetvédelmi termékdíj körébe nem tartozó termékek esetén pl. textiltermékek, fabútorok, sütőolaj vámtarifaszám alapján tudjuk meghatározni, hogy van-e köteles termékünk.  Ugyanígy a gumiabroncs, irodai- és reklámhordozópapírok esetén is a rendelet vámtarifaszámokkal segíti a termékek beazonosíthatóságát. A csomagolás és az elektronikus berendezések esetén pedig az ezen termékekre vonatkozóan már korábban is hatályban lévő kormányrendeletek alapján határozhatjuk meg, hogy mely termékünk minősül körforgásos terméknek.

  • Pontosításra került, hogy mi minősül első belföldi forgalomba hozatalnak, és mi nem tartozik ebbe a körbe. Így például első belföldi forgalomba hozatalnak minősül a saját célú felhasználás is, hasonlóan a környezetvédelmi termékdíj szabályozáshoz. A rendelet külön rendelkezik arról, hogy mit ért saját célú felhasználás alatt, ide sorolja a külföldi előállítású csomagolás terméktől való végleges elválasztását is.

  • A gyártó által vezetendő nyilvántartási kötelezettség szövegrészből kikerült a „naprakész” szó. A megjelent rendelet szerint a gyártónak, KF kód szerinti nyilvántartást kell vezetnie az rendelet 4. mellékletében meghatározott adatokkal.

  • A rendelet kitér a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettség átvállalásának lehetőségére is, az eredeti normaszövegben ez még nem szerepelt.

  • Egyéni teljesítés választása esetén május 20-ig kell megkötnie a gyártónak a szerződést a koncessziós társasággal.

A díjtételek összege még továbbra sem ismert. Ahogy az eredet rendelettervezetben is szerepelt, a díjtételeket a hulladékgazdálkodásért felelős miniszter fogja rendeletben meghatározni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslata alapján.

Megosztás:

kategóriák

Kapcsolat

Szarvady Zsófia Irodavezető
Back office igazgató

Szarvady Zsófia

Szarvady Zsófia közgazdászként végzett 2012-ben a Budapesti Gazdasági Egyetemen alapszakon majd 2015-ben a Budapesti Metropolitan Egyetemen mester szakon. Tanulmányai alatt és az azt követő években az InterContinental Budapest Front Office részlegén szerzett széleskörű tapasztalatot. 2016-ban csatlakozott a PwC Magyarországhoz, ahol az adminisztratív támogatás több oldalába is belekóstolt, mint team assistant, személyi asszisztens és pénzügyi asszisztens. 2019 februárjában csatlakozott a KONDOR Csoporthoz irodavezetőként és jelenleg a Back office igazgató pozíciót tölti be.

Szervezetfejlesztés és HR üzletágvezető, Partner

Polgár Lili

Polgár Lili HR Business Partner szakközgazdász (summa cum laude), Human Synergistics nemzetközileg akkreditált vezetésfejlesztési tanácsadó, szervezetfejlesztő (OD).

20 év szervezet- és vezetőfejlesztési tapasztalattal rendelkezik a KKV szektortól az állami cégeken keresztül a multinacionális vállalatokig. Tanácsadóként elsősorban felsővezetői fejlesztésekkel, változásmenedzsmenttel és együttműködést fejlesztő programokkal foglalkozik.

A KONDOR OD társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.

Puskás Zsuzsanna Könyvelés és bérszámfejtés üzletágvezető
Könyvelés és bérszámfejtés üzletágvezető

Puskás Zsuzsanna

Puskás Zsuzsanna a vállalkozási ügyintéző és a kisvállalkozók gazdasági ügyintézője végzettségek megszerzését követően 2000-ben mérlegképes könyvelő képesítést szerzett. Tanulmányait ezután a Szent István Egyetemen folytatta közgazdász szakon. Közel tíz év számviteli és adózási tapasztalat megszerzését követően a tíz legnagyobb hazai számviteli szolgáltató egyikénél tevékenykedett könyvelési csoportvezetőként, és ezzel párhuzamosan a minőségirányítási rendszer kialakításával és működtetésével is foglalkozott. 2011-ben indította el saját könyvelési szolgáltatásokat nyújtó cégét, majd 2018-ban csatlakozott a KONDOR Csoporthoz a könyvelési üzletág vezetőjeként.

Adózási vezető

Vizer József

Vizer József 2003-ban végzett közgazdászként a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán. 2003-ban mérlegképes könyvelő -, 2006-ban adótanácsadó -, 2012-ben okleveles forgalmiadó szakértő – és nemzetközi adószakértő képesítést szerzett. Közel tíz év adóigazgatási és adótanácsadói gyakorlat megszerzését követően 2013 óta különböző adózási vezetői pozíciókat töltött be, előbb a Lidl Magyarországnál, majd az RSM Hungary-nél. 2020-ban csatlakozott a KONDOR Csoporthoz az adótanácsadási üzletág vezetőjeként.

Pásztor László 2005-ben végzett közgazdászként a Pécsi Tudományegyetemen, adótanácsadói bizonyítványát 2007- ben szerezte meg. 2011-ben a közvetlen adók területén nemzetközi adószakértő címet nyert el. Több, mint egy évtizede foglalkozik nemzetközi adózással és transzferárazási kérdésekkel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője, a TP GROUP társalapítója, szakmai vezetője. 2017-től a KONDOR Csoport Partnere.
TP üzletágvezető, Adószakértő, Partner

Pásztor László

Pásztor László 2005-ben végzett közgazdászként a Pécsi Tudományegyetemen, adótanácsadói bizonyítványát 2007- ben szerezte meg. 2011-ben a közvetlen adók területén nemzetközi adószakértő címet nyert el. Több, mint egy évtizede foglalkozik nemzetközi adózással és transzferárazási kérdésekkel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője, a TP GROUP társalapítója, szakmai vezetője. 2017-től a KONDOR Csoport Partnere.

Kondor Bence Barnabás 2002-ben végzett jogászként. A PhD képzéssel párhuzamosan kezdte meg tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán (2002-2007). 2008 óta foglalkozik transzferárazással, valamint vállalkozás- és üzletfejlesztéssel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője. A TP GROUP a KONDOR Csoport és a VISEGRAD Consulting Group alapítója.
Szervezetfejlesztés és HR üzletágvezető, Alapító, Partner

Dr. Kondor Bence Barnabás

Dr. Kondor Bence Barnabás 2002-ben végzett jogászként. A PhD képzéssel párhuzamosan kezdte meg tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán (2002-2007). 2008 óta foglalkozik transzferárazással, valamint vállalkozás- és üzletfejlesztéssel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője. A TP GROUP, a KONDOR Csoport és a VISEGRAD Consulting Group alapítója.

Bársony Farkas pénzügyi jogász, hosszú ideig a GE Hungary ügyvezető igazgatója és több GE üzletág globális és EMEA adóügyi igazgatója. Legutóbb a PwC CEE TLS Partnere. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) elnöke. Munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje. A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. A VISEGRAD Consulting Group társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.
CEO, Partner

Dr. Bársony Farkas

Dr. Bársony Farkas pénzügyi jogász, hosszú ideig a GE Hungary ügyvezető igazgatója és több GE üzletág globális és EMEA adóügyi igazgatója. Legutóbb a PwC CEE TLS Partnere. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) volt elnöke. Munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje. A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. A VISEGRAD Consulting Group társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.