Gigajoule

Támogatás energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások, felújítások, adókedvezmények érvényesítésében

Tartalomjegyzék

Káros hatásainak csökkentése érdekében mind makro-, mind pedig mikroszinten fel kell lépni a globális felmelegedést kiváltó tényezők visszaszorításáért, így jelentősen csökkenteni kell többek között a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását. Ez egyrészt megvalósítható közvetlenül is hatékonyabb dízel motorok, vagy gázkazánok használatával, de közvetett módon alacsonyabb villamosenergia felhasználással is, hiszen villamosenergia termelésünk jelentős részben még mindig fosszilis tüzelőanyagok elégetésére épül. E célokat már jó ideje ösztönzik mind a lakosság, mind pedig a gazdálkodók által elérhető támogatásokkal, mely 2017. januárjával kiegészült az energiahatékonysági célú beruházások, majd 2018. augusztusától az energiahatékonysági célú felújítások társasági adó kedvezményével.

Mely esetekben vehető igénybe az adókedvezmény?

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye bármely társasági adó alany számára előzetes bejelentés, vagy engedély nélkül elérhető. Az alapvető feltétel, hogy energiahatékonyság növekedését eredményező beruházás, vagy felújítás valósuljon meg, amely révén végsőenergia-fogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarításra kerül sor. Az adókedvezmény szempontjából nincs előírva minimális energiamegtakarítási szint, sőt nem csak az fogadható el, ha a beruházás, felújítás egésze energiamegtakarításra irányul, hanem az is, ha annak csak egy része eredményez végsőenergia-fogyasztás csökkenést, vagy ha a tervezett beruházásnál, felújításnál végül egy magasabb energiahatékonysággal járó és így drágább alternatív megoldás kerül megvalósításra. Természetesen e két utóbbi esetben nem a teljes bekerülési érték, hanem annak csak egy része kerül be az adókedvezmény számításába.

A kedvezmény alól a már elfogadott uniós szabályoknak való megfelelést szolgáló, valamint meghatározott akvakultúra-termékek termelését, feldolgozását és értékesítését szolgáló beruházások és felújítások vannak kizárva, illetve 2021-től a nagy rakodóterű személygépkocsik kivételével az adókedvezményből kizárásra kerülnek a személygépkocsik is.

A adókedvezmény – a feltételek fennállása esetén – igen széles körben érvényesíthető, pl.:

Mekkora előnyhöz juthat az adókedvezménnyel?

Az adókedvezmény maximális értéke (a beruházáshoz, felújításhoz igényelt összes állami támogatással együttesen jelenértéken) beruházásonként, illetve felújításonként az elszámolható költség

Az adókedvezmény mértéke mikro- és kisvállalkozások esetében 20, míg középvállalkozások esetén 10 százalékponttal növekszik, így egy 10 millió forint elszámolható költségű beruházást feltételezve az alábbi adókedvezmény érhető el:

Érintett település / vállalkozás mérete nagyvállalkozás középvállalkozás mikro- és kisvállalkozás
Közép-Magyarország régió nem támogatható településein 3 000 000 Ft 4 000 000 Ft 5 000 000 Ft
Közép-Magyarország régió támogatható településein 3 500 000 Ft 4 500 000 Ft 5 500 000 Ft
Magyarország többi településén 4 500 000 Ft 5 500 000 Ft 6 500 000 Ft

Az adókedvezmény által csökken a társasági adó kötelezettség, ami számos előnnyel járhat:

Mi szolgáltatáscsomagunk tartalma?

Figyelemmel arra, hogy az adókedvezmény feltételeinek teljesítését a NAV az adókedvezmény első igénybevételt követő 3 éven belül legalább egyszer ellenőrzi, ezért ügyfeleink számára mind műszaki, mind adózási, mind pedig számviteli szempontból megbízható és szakszerű megoldást nyújtunk. A minőség garanciáját a ZÖLDTERV Kft. és a KONDOR-TAX Kft. konzorciuma biztosítja. Társaságaink szakértői több mint tíz éves tapasztalattal rendelkeznek az energetika, illetve az adózás és számvitel terén, akik az elmúlt években komoly rutint szereztek az energiahatékonysági célú projektek adókedvezményei terén is. Energetikai és adózási szakértőink egymással együttműködve folyamatos tudás- és információmegosztással teljesítik feladatukat, így piaci viszonylatban kiemelkedően magas ár-érték arányú szolgáltatáscsomagot tudunk biztosítani ügyfeleink számára:

Ingyenes előkészítő szolgáltatásunk

A projekt megkezdéséhez kapcsolódó szolgáltatásaink

A projekt befejezéséhez kapcsolódó szolgáltatásaink

Kiegészítő szolgáltatásaink

Milyen díjazással végezzük szolgáltatásunkat?

Szolgáltatásunk díja az érvényesíthető adókedvezmény összegéhez igazodóan sávosan degresszív számítással meghatározott, első fele az előaudit és adótanácsadásunk elkészítésekor, második fele pedig az auditori igazolás, valamint az adókedvezményhez kapcsolódó nyilvántartás és segédletek átadásakor esedékes. Ingyenes konzultációnk során rendelkezésére bocsátott kalkulátorunkkal nemcsak a szolgáltatásunkkal realizálható megtakarítás összegét, hanem várható díjunkat is gyorsan és egyszerűen meghatározhatja.

Felkeltettük érdeklődését?

Konzultáció és ajánlatkérés végett, kérjük forduljon adószakértő kollégáinkhoz!

Kapcsolat
Letöltések
Szarvady Zsófia Irodavezető
Back office igazgató

Szarvady Zsófia

Szarvady Zsófia közgazdászként végzett 2012-ben a Budapesti Gazdasági Egyetemen alapszakon majd 2015-ben a Budapesti Metropolitan Egyetemen mester szakon. Tanulmányai alatt és az azt követő években az InterContinental Budapest Front Office részlegén szerzett széleskörű tapasztalatot. 2016-ban csatlakozott a PwC Magyarországhoz, ahol az adminisztratív támogatás több oldalába is belekóstolt, mint team assistant, személyi asszisztens és pénzügyi asszisztens. 2019 februárjában csatlakozott a KONDOR Csoporthoz irodavezetőként és jelenleg a Back office igazgató pozíciót tölti be.

Szervezetfejlesztés és HR üzletágvezető, Partner

Polgár Lili

Polgár Lili HR Business Partner szakközgazdász (summa cum laude), Human Synergistics nemzetközileg akkreditált vezetésfejlesztési tanácsadó, szervezetfejlesztő (OD).

20 év szervezet- és vezetőfejlesztési tapasztalattal rendelkezik a KKV szektortól az állami cégeken keresztül a multinacionális vállalatokig. Tanácsadóként elsősorban felsővezetői fejlesztésekkel, változásmenedzsmenttel és együttműködést fejlesztő programokkal foglalkozik.

A KONDOR OD társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.

Puskás Zsuzsanna Könyvelés és bérszámfejtés üzletágvezető
Könyvelés és bérszámfejtés üzletágvezető

Puskás Zsuzsanna

Puskás Zsuzsanna a vállalkozási ügyintéző és a kisvállalkozók gazdasági ügyintézője végzettségek megszerzését követően 2000-ben mérlegképes könyvelő képesítést szerzett. Tanulmányait ezután a Szent István Egyetemen folytatta közgazdász szakon. Közel tíz év számviteli és adózási tapasztalat megszerzését követően a tíz legnagyobb hazai számviteli szolgáltató egyikénél tevékenykedett könyvelési csoportvezetőként, és ezzel párhuzamosan a minőségirányítási rendszer kialakításával és működtetésével is foglalkozott. 2011-ben indította el saját könyvelési szolgáltatásokat nyújtó cégét, majd 2018-ban csatlakozott a KONDOR Csoporthoz a könyvelési üzletág vezetőjeként.

Adózási vezető

Vizer József

Vizer József 2003-ban végzett közgazdászként a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán. 2003-ban mérlegképes könyvelő -, 2006-ban adótanácsadó -, 2012-ben okleveles forgalmiadó szakértő – és nemzetközi adószakértő képesítést szerzett. Közel tíz év adóigazgatási és adótanácsadói gyakorlat megszerzését követően 2013 óta különböző adózási vezetői pozíciókat töltött be, előbb a Lidl Magyarországnál, majd az RSM Hungary-nél. 2020-ban csatlakozott a KONDOR Csoporthoz az adótanácsadási üzletág vezetőjeként.

Pásztor László 2005-ben végzett közgazdászként a Pécsi Tudományegyetemen, adótanácsadói bizonyítványát 2007- ben szerezte meg. 2011-ben a közvetlen adók területén nemzetközi adószakértő címet nyert el. Több, mint egy évtizede foglalkozik nemzetközi adózással és transzferárazási kérdésekkel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője, a TP GROUP társalapítója, szakmai vezetője. 2017-től a KONDOR Csoport Partnere.
TP üzletágvezető, Adószakértő, Partner

Pásztor László

Pásztor László 2005-ben végzett közgazdászként a Pécsi Tudományegyetemen, adótanácsadói bizonyítványát 2007- ben szerezte meg. 2011-ben a közvetlen adók területén nemzetközi adószakértő címet nyert el. Több, mint egy évtizede foglalkozik nemzetközi adózással és transzferárazási kérdésekkel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője, a TP GROUP társalapítója, szakmai vezetője. 2017-től a KONDOR Csoport Partnere.

Kondor Bence Barnabás 2002-ben végzett jogászként. A PhD képzéssel párhuzamosan kezdte meg tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán (2002-2007). 2008 óta foglalkozik transzferárazással, valamint vállalkozás- és üzletfejlesztéssel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője. A TP GROUP a KONDOR Csoport és a VISEGRAD Consulting Group alapítója.
Szervezetfejlesztés és HR üzletágvezető, Alapító, Partner

Dr. Kondor Bence Barnabás

Dr. Kondor Bence Barnabás 2002-ben végzett jogászként. A PhD képzéssel párhuzamosan kezdte meg tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán (2002-2007). 2008 óta foglalkozik transzferárazással, valamint vállalkozás- és üzletfejlesztéssel. A TranszFAIRár című könyv társszerzője. A TP GROUP, a KONDOR Csoport és a VISEGRAD Consulting Group alapítója.

Bársony Farkas pénzügyi jogász, hosszú ideig a GE Hungary ügyvezető igazgatója és több GE üzletág globális és EMEA adóügyi igazgatója. Legutóbb a PwC CEE TLS Partnere. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) elnöke. Munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje. A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. A VISEGRAD Consulting Group társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.
CEO, Partner

Dr. Bársony Farkas

Dr. Bársony Farkas pénzügyi jogász, hosszú ideig a GE Hungary ügyvezető igazgatója és több GE üzletág globális és EMEA adóügyi igazgatója. Legutóbb a PwC CEE TLS Partnere. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) volt elnöke. Munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje. A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. A VISEGRAD Consulting Group társalapítója, 2019-től a KONDOR Csoport Partnere.